De basis en veel gestelde vragen over nagels schimmels en hoe je het kunt voorkomen

Spread the love

Nagelschimmel, ook wel Onychomycosis genoemd, is een organisme dat de keratine in je vingernagels en nagels verteert. De vingernagel en teennagel zijn van nature gebouwd om sterke barrières te vormen, en bestand tegen schimmels en andere infecties. Echter, vanwege hoe sterk deze barrière is, zodra de infectie aanwezig is, is het soms zeer moeilijk te elimineren.

Het voorkomen van nagel schimmel, is dat moeilijk?

Een van de belangrijkste stappen om nagelinfecties te voorkomen is om de nagels goed getrimd te houden, maar niet om ze te veel te trimmen. Het te kort knippen van de nagel kan leiden tot kleine snijwonden en scheuren, waardoor schimmelorganismen in uw nagelbed kunnen doordringen.

Om schimmelinfecties aan de teennagels te voorkomen, moet u uw voeten altijd zo droog en schoon mogelijk houden. Vervang regelmatig van sokken en schoenen. Als u de voet van een sporter hebt, behandel hem dan regelmatig. De voet van de sporter is een schimmel die zich kan verspreiden naar je teennagels. Deel de nagelknipper niet met iemand anders, want het is mogelijk om de schimmel over te brengen.

Is nagel schimmel iets wat vaker voor komt?

Niemand weet het zeker, maar deskundigen schatten dat 30-35 miljoen mensen door deze aandoening worden getroffen.

Verschijnselen van nagelschimmels

Omdat schimmelnagels het uiterlijk van de teennagels kunnen aantasten, zijn ze nogal lelijk voor een ongetraind oog. Meestal ontdekken mensen eerst de infectie vanwege de verkleuring van de nagels. Nagels kunnen groen of geel worden, maar in sommige gevallen worden ze zelfs donkerder van kleur.

Andere vrij vaak voorkomende schimmelnagels kunnen zijn: nagels kunnen schilferig worden, en gechipt, stukjes “smurrie” of puin kunnen zich onder uw nagels verzamelen, uw nagels kunnen slecht ruiken, teennagels kunnen zo dik worden dat het dragen van schoenen pijn veroorzaakt, ongemak van de infectie kan het moeilijk maken om te lopen, of andere activiteiten te doen.

Het genezen van mijn infectie

Er zijn twee primaire methoden om nagelschimmel te behandelen. Actuele behandelingen (vloeistoffen, crèmes) worden vaak gebruikt om minder ernstige gevallen te behandelen. Deze behandelingen zijn meestal vloeistoffen op basis van zuren of schimmelwerende crèmes.

Mondelinge behandelingen zijn krachtige anti-schimmel medicijnen, zoals Lamisil of Sporanox. De orale geneesmiddelen op recept worden meestal gebruikt in ernstigere of moeilijkere gevallen. Nagelinfecties kunnen moeilijk te genezen zijn, maar kunnen meestal effectief worden behandeld.

Als u vermoedt dat u een schimmelnagelinfectie heeft, moet u naar uw arts of dermatoloog gaan. Uw arts zal een test doen om na te gaan of u een schimmelnagelinfectie heeft en, als u dat wel heeft, een aanbeveling doen over de behandelingsmogelijkheden. Hoe eerder een infectie wordt gedetecteerd, hoe gemakkelijker het te behandelen is.


Spread the love